Slováci sa pravidelne učia spolu so svojimi školákmi. Vlastnú izbu nemá ani polovica detí

Slováci sú zodpovední rodičia. Podľa aktuálneho prieskumu sa učí alebo píše úlohy so svojím dieťaťom takmer každý rodič v prípade žiakov prvého, druhého a tretieho ročníka. Dôležité pri učení je i domáce prostredie a vlastná izba, v ktorej sa dieťa môže sústrediť na školské povinnosti. Realita je však taká, že len dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu.

Prieskum spoločnosti 2muse, ktorý sa realizoval na vzorke 540 respondentov tiež odhalil, že s prvákmi a druhákmi sedí nad knihami vyše polovica rodičov päť a viac hodín týždenne. Siedmakom rovnako veľa času venuje len štvrtina rodičov.

Starší žiaci sa učia s rodičmi skôr už len na mesačne báze. Psychologička Silvia Dančiaková je presvedčená, že pomoc pri príprave do školy je hlavne u malých detí prospešná, ba priam nevyhnutná. Rodičia sú pre deti prirodzenými vzormi. „To najdôležitejšie, čo pre ne môžeme urobiť, je pomáhať im nájsť vnútornú motiváciu a ochotu k učeniu a trénovaniu. Deťom by sme mali pomáhať hľadať zmysel aj vo veciach, ktoré sa im prioritne nepáčia alebo sa ich boja. Takto vedené dieťa je samostatnejšie, sebavedomejšie a odvážnejšie.“

Rodič pri učení nemá byť „prísnym dozorcom“. Dieťa nemá trestať, keď sa mu pri písaní úloh nedarí, má byť oporou a motiváciou, aby ho nezdary nakopli k dosahovaniu lepších výkonov. Okrem spoločného učenia je podľa psychologičky dôležité i domáce prostredie a vlastná izba, v ktorej sa dieťa môže sústrediť na školské povinnosti. V známom prostredí sa všetci, nie len deti, cítime bezpečnejšie a istejšie. Dieťa sa vo vlastnej izbe lepšie sústredí na svoj výkon bez toho, aby ho niečo rozptyľovalo,“ dodáva psychologička.

Realita je však taká, že len dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu. Podľa definície Eurostatu, „the Bedroom Standard“  je splnený vtedy, ak každý dospelý pár, ako aj dospelá osoba nad 18 rokov, má k dispozícii samostatnú izbu. Na základe tohto kritéria sa o jednu izbu môžu deliť maximálne dve deti do 12 rokov. Staršie ako 12 rokov, ak sú opačného pohlavia, by už mali mať samostatné izby. Avšak, na Slovensku tretina detí starších ako 12 rokov má spoločnú izbu so súrodencom, bez ohľadu na pohlavie. Čoraz viac ľudí tak pristupuje k rekonštrukcii svojich bytov, domov, a to nie len z dôvodu skvalitnenia bývania, ale aj kvôli vytvoreniu väčšieho súkromia pre ich potomkov.

Plány, ako zlepšiť svoje bývanie a vytvoriť svojim deťom priestor na nerušenú prípravu do školy, sa nikdy nerealizovali ľahšie. „Poštová banka klientom prináša úver na bývanie UŽITOČNÉ BÝVANIE s úrokom už od 0,95 % ročne s fixáciou na 3 roky. Tieto podmienky môže žiadateľ získať aj bez použitia služby ÚSPORA. Do konca októbra klientom preplatíme aj náklady na znalecký posudok a poplatky na katastri, pričom kataster za nich aj vybavíme,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Ak klient využije službu ÚSPORA, vďaka svojim našetreným peniazom môže dostať svoju úrokovú sadzbu až na 0,76%. S úverom si klient môže prepojiť až 5 účtov, na ktorých si môže sporiť on alebo jeho blízki. „Majitelia týchto účtov pritom majú svoje peniaze hocikedy k dispozícii a môžu s nimi ľubovoľne nakladať. To, že nášmu klientovi, svojmu blízkemu pomôžu, ich nič nestojí, ale jemu táto pomoc prinesie výraznú úsporu nákladov na úvere,“ dodáva L. Žáčková.

Parametre úveru Užitočné bývanie od Poštovej banky

• Klienti môžu získať sadzbu už od 0,95 % p.a. s fixáciou na 3 roky po splnení týchto podmienok: uzatvorenie poistenia schopnosti splácať úver na bývanie alebo objem úveru nad 70 000 eur (zľava 0,20 % p.a.), aktívne využívanie Užitočného účtu (zľava 0,30 % p.a.).
  • Bez poplatku za poskytnutie úveru.
  • Preplatenie poplatkov za znalca aj kataster. Kataster ja navyše vybavený za klienta priamo bankou.
  • Pri zriadení služby Úspora si klienti môžu znížiť úrokovú sadzbu až na 0,76%.
  • Možnosť získať rezervu 300 eur ako povolené prečerpanie na bežnom účte za 0 %.