Šetrné a udržateľné správanie sa netýka len kozmetiky, oblečenia či jedla. Čoraz častejšie sa tento pojem spája práve s cestovaním. Dobro sa nosí aj na cestách okolo sveta, preto sme pripravili článok, ako začať cestovať o čosi udržateľnejšie a zodpovednejšie.

 

Kam to bude?

Udržateľné cestovanie sa začína už s výberom cieľovej destinácie. Niektoré známejšie turistické miesta sa stali priam obeťou cestovného ruchu a doslova trpia návalmi turistov, a to nielen v letnej sezóne, ale počas celého roka. Vyhnite sa komerčným destináciám a skúste objaviť niečo nové. Na chvíľu vypnite, zamyslite sa, kde sa cítite najlepšie, a možno prídete na to, že namiesto hlučnej preplnenej pláže vám väčšmi prospeje prechádzka prázdnym lesom.

Výber ubytovania

Medzi najčastejšie faktory, ktoré ľudia zvažujú pri výbere ubytovania, patria cena, vzdialenosť od centra mesta, letiska, pláže či možnosti stravovania. Skúste pridať aj ekologický atribút – v dnešnom čase sa hotely či ubytovacie zariadenia snažia prevádzkovať zariadenia s ohľadom na životné prostredie. Pri výbere ekologicky zameraného ubytovania vám pomôžu informácie na webových stránkach alebo rôzne certifikáty.

Vyrážame, ale...

... ale ako? Asi vám nemusíme hovoriť, že práve letecká doprava je síce najrýchlejšia a najpohodlnejšia, je pre našu planétu najzaťažujúcejšia. Samozrejme, nie do všetkých prímorských destinácií je možné cestovať vlakom či autom. Skúste však prehodnotiť presuny priamo na mieste a uprednostnite bicykel či dlhé prechádzky. Poďakujú vám vaše telo, príroda a možno takto prežijete pútavé zážitky. Niet sa kam ponáhľať.

Výbava na cesty

Počas cestovania nezabúdajte na vlastnú fľašu na vodu, plátennú tašku či hrnček na nápoje a majte ich vždy pri sebe. Vyhnete sa tak zbytočnej spotrebe jednorazových plastov.

Magnetky, kľúčenky, suveníry...

Každý chce na vydarenú dovolenku spomínať čo najdlhšie a po návrate suvenírmi potešiť aj  blízkych. Prv než každému členovi rodiny kúpite magnetky, kľúčenky, tričká a šiltovky, zamyslite sa, či sa nedajú nahradiť napríklad miestnymi kvalitnými produktmi, ako sú čokoláda, víno či med.

 

Na záver vám chceme popriať šťastnú cestu, zodpovednú k našej planéte, a množstvo krásnych zážitkov. Nezabúdajte, že nie je potrebné byť za každú cenu dokonalý a stopercentný, práve naopak, začnite malými premenami, ktoré inšpirujú k lepšej zmene vás aj vaše okolie. Pretože dobro sa nosí.