Doprajte vašim deťom neopakovateľnú atmosféru vianočných zázrakov a umožnite im, aby prostredníctvom Vianočnej pošty napísali Ježiškovi list so svojimi želaniami alebo mu zaslali kresbu. Každého pisateľa, ktorý pošle list do 17. decembra, čaká od Ježiška nielen odpoveď, ale aj rozprávkový darček.

Obľúbený projekt Vianočná pošta odštartoval v poradí už svoj 23. ročník a my sa veľmi tešíme, že už po desiatykrát môžeme byť partnerom a prispieť k tomu, aby sa všetky listy Ježiškovi dostali na správnu adresu a naopak, pozdravy s rozprávkovým darčekom od Ježiška doručili deťom. Hlavným cieľom tohto milého projektu je šíriť radosť, dobré posolstvá a podporiť tradície klasickej listovej korešpondencie.

O veľkej obľube Vianočnej pošty svedčí aj prvý list Ježiškovi, ktorý tento rok poslala Emka zo Zvolena už 21. júla a v auguste pristál v schránke Ježiškovi prvý list zo zahraničia, cestoval až z Nemecka. Ježiško odpovedá deťom z celého sveta nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či v Braillovom písme. Na adresu „Ježiško 999 99“ prišlo od vzniku projektu už viac ako 2 milióny pozdravov.

Kam a ako posielať listy Ježiškovi?

Listy či pohľadnice s napísanými alebo nakreslenými želaniami môžu deti posielať na adresu „Ježiško, 999 99“ do 17. decembra 2021. Stačí, ak na pozdrav nalepia poštovú známku a hodia do poštovej schránky. Rovnako môžu využiť ktorúkoľvek poštu na Slovensku. Dôležité je však mať na pamäti, že treba uviesť aj spätnú adresu, aby Ježiško mohol malým pisateľom poslať krásny darček.

Tí, čo uprednostňujú online prostredie, môžu s deťmi využiť aplikáciu „Moja pohľadnica“. Na www.mojapohladnica.sk si potom len stačí zvoliť pohľadnicu pre Ježiška, ktorá sa bude najviac páčiť, vyplniť ju a zaslať objednávku. O jej vytlačenie a doručenie sa už postará Slovenská pošta.

Špeciálna vianočná poštová známka

Spoločne s listami môžu deti posielať Ježiškovi aj kresby – tá najkrajšia, ktorú zvolí odborná porota, bude námetom budúcoročnej vianočnej známky. Dôležité je, aby deti svoje kresby posielali na samostatnom hárku papiera.

Autorkou detskej kresby, ktorá je námetom pre tohtoročnú vianočnú známku, je Kristína Gubienová z Komárna. Ústredným motívom vianočnej známky sú dve zimne oblečené postavy pozorujúce kométu, ktorá symbolizuje príchod Vianoc.

Motív veselého snehuliaka na FDC nakreslila Radka Ptáková z Turian. Predlohou vianočnej FDC pečiatky s usmiatym anjelom sa stala kresba Nelky Šovčíkovej z Banskej Štiavnice. Grafickú úpravu výtvarných návrhov zhotovil grafický dizajnér Boris Meluš.

Podrobné informácie o Vianočnej pošte pre Ježiška a o súťaži nájdete na internetovej stránke www.vianocnaposta.sk