Letné mesiace sú za nami a dni plné slnka nahrádzajú opäť tie chladnejšie a sychravejšie. Téma imunity je tak čoraz aktuálnejšia, jej krehkosť viac pociťujeme práve v tomto jesennom období. V záujme svojho zdravia by sme mali dbať práve na prevenciu, vďaka ktorej nás oslabenie imunity neprekvapí. Lekárne sú plné voľnopredajných vitamínov a doplnkov výživy, podporujúcich imunitu. Mnohí z nás sa už asi stretli so situáciou, keď sme za lieky minuli viac, než nám bolo milé. Tomu sa, žiaľ, úplne vyhnúť nedá. Prezradíme vám však niekoľko tipov, ako posilniť imunitu a zároveň aspoň trochu ušetriť.

 

Ak ste naším klientom a používate našu platobnú kartu, môžete vďaka programu Peniaze s5 získať za nákup u vybraných obchodníkov zľavy až do 15 %. Vybrali sme pre vás preto niekoľkých partnerov, o ktorých si myslíme, že by v tomto jesennom období mohli pomôcť k posilneniu imunity, a zároveň vám ušetriť nejaké euro. Nezabudnite však, všetky zľavy je potrebné najprv si aktivovať vo vašej aplikácii Peniaze s5.

Ak ešte program nemáte a chcete aj vy využívať zľavy, všetko podstatné o programe Peniaze s5 sa dočítate na našom webe.

Teraz sa už spoločne pozrime, ako nášmu zdraviu vieme pomôcť.

Dostatočný spánok a oddych sú na nezaplatenie

Spánok je pre nás dôležitý rovnako ako jedlo či voda. Je nevyhnutný pre správne fungovanie množstva funkcií – od imunitného systému po obnovu energetických zásob. Dostatok kvalitného spánku je dôležitý aj pre našu psychiku, emocionálnu pohodu či správne fungovanie pamäti. Doprajte si preto dostatok oddychu a spánku. Ako na spánku ušetriť? Jednoducho. Ku kvalitnému spánku určite prispieva aj pohodlie. Áno, vankúše, periny či novú posteľnú bielizeň nekupujeme každý týždeň či mesiac. No, ak ich už potrebujeme, zistíme, že to nie je úplne najlacnejšia záležitosť.  Pre pohodlný spánok sme preto vybrali nasledujúcich partnerov, s ktorými viete ušetriť.

 

Tip – Kde ušetriť

 

SCANquilt – bytový textil = zľava 5 %; platí do 31.12. 2021.

4home – všetko pre pohodlný domov = zľava 5 %; Platí do 31. 12. 2021.

Doprajte si pestrú stravu a dodržujte pitný režim

Stav imunitného systému vo veľkej miere ovplyvňuje správna výživa. Preto v tomto období dbajte na zvýšené množstvo ovocia a zeleniny bohatej najmä na selén, zinok, magnézium a vitamín C.  Siahnuť môžete samozrejme aj po voľno-predajných farmakologických prípravkoch, ktoré nájdete v každej lekárni.

Pripomeňme si však najprv, ktoré potraviny majú najvyšší obsah látok dôležitých pre imunitu:

Rovnako dôležité ako pestrá strava je i dodržiavanie pitného režimu. Kým je teplo, doprajte si ovocné šťavy, v zime zasa bylinkové čaje.

 

Tip: Kde ušetriť

 

Lekárne:

GigaLekaren.sk – zľava 4 %; platí do 31.12. 2021.

Pitný režim:

Veselý čaj – Čaj pre veselých ľudí = zľava 5 %; platí do 30. 11. 2021.

PIJO BIO – Lepšie ovocie vo fľaši = zľava 10 %; platí do 31. 10. 2021.

 

Doplnky výživy:

 

FIT PLUS – ZDRAVIE A POHYB V KAŽDOM VEKU = zľava 5 %; platí do 31. 10. 2021.

PROM-IN – Prvotriedna výživa a zdravé fitness potraviny = zľava 5 %; platí do 30. 9. 2021.

Potraviny:

Powerlogy.com – Nové potraviny bez kompromisov v kvalite = zľava 9 %; pri nákupe nad 50 EUR; platí do 31. 10. 2021.

 

Pohyb

 

Aby ste zlepšili obranné reakcie svojho organizmu, stačí si dopriať pravidelný pohyb. Pohybom utužujete organizmus a celkovo posilňujete telo. Avšak nie je vždy jednoduché donútiť sa cvičiť či športovať, inokedy je zasa problémom nedostatok času. Skúste občas vymeniť iba výťah za schody alebo si doprajte krátku prechádzku. Každý pohyb sa predsa počíta. J A keď sme pri tom, cvičiť môžete aj doma pri televízore, napr. jogu alebo práce v záhrade dokážu vaše telo rovnako rozprúdiť.

 

Tip: Kde ušetriť

 

Flexity – Správny joga e-shop = zľava 4 %; platí do 31. 1. 2022.

Gardena – Celá záhrada vo vašich rukách = zľava 10 %; platí do 31. 12. 2021.

 

Úsmev, prosím!

 

Áno, aj smiech pozitívne vplýva na podporu našej imunity. Znižuje totiž hladinu stresových hormónov a zvyšuje hladinu endorfínov a bielych krviniek, ktoré bojujú s infekciou. Doprajte si preto denne činnosti a koníčky, ktoré vás robia šťastnými  a vyčaria vám úsmev na perách. K úsmevu, šťastiu a pohode určite patria i darčeky a zážitky, preto sme vybrali nasledujúcich partnerov.

 

Tip: Kde ušetriť

 

Kvety.sk – Donáška kvetov a darčekov po celej SR = zľava 7 %; platí do 30. 4. 2022.

ZľavaDňa – Cestovanie, zážitky a služby so zľavou = zľava 2 %; Platí do 31. 12. 2021.

 

TIP na záver

 

Lieková kalkulačka – informujte sa, koľko budete doplácať za lieky

Ako sme už v úvode spomenuli, na lieky dokáže dnešný človek minúť naozaj dosť veľa peňazí. No tiež vieme, že pre mnohých to už nie je otázkou prevencie a budovania imunity, ale nevyhnutnosťou. Preto ak už máte liek na predpis, nezabudnite sa informovať u lekára alebo lekárnika, či za predpísaný liek neexistuje nejaká lacnejšia alternatíva – tzv. generikum. Ide o liečivá, ktoré obsahujú rovnakú účinnú zložku ako pôvodný liek a majú teda aj rovnaký účinok, no doplatok je spravidla nižší, v niektorých prípadoch sú dokonca úplne bez poplatku.

Výšku doplatku za konkrétny liek si môžete overiť aj sami. Na stránke ministerstva zdravotníctva totiž funguje lieková kalkulačka, ktorá vám po zadaní názvu lieku ukáže, koľko zaň doplatíte. Zároveň sú pod ním vypísané aj jeho generiká s doplatkami.

Veríme, že jeseň bude pre vás plná pohody, najmä zdravia, a užijete si ju plnými dúškami, možno aj pri šálke horúceho čaju, zabalení vo vlnenom svetri po príjemnej prechádzke v popadanom lístí.

 

Zdroje:

https://www.dr24.sk/blog/p/ako-sa-starat-o-svoju-imunitu.html

https://www.health.gov.sk/liekysetria