Slovensko sa vyznačuje nielen malebnou krajinou, ale aj vynikajúcou a pestrou gastronómiou. Tradičné recepty sa mnohým spájajú najmä s chuťou detských čias, s prázdninami u starej mamy, ktorá vedela robiť tie najlepšie buchty. Budeme radi, keď si s nami pripomeniete tieto časy, dozviete sa možno niečo nové z tradičnej slovenskej gastronómie a v neposlednom rade aj ušetríte čas a niekoľko eur. Keďže ceny základných potravín sú celosvetovo až o tretinu vyššie ako pred rokom a očakáva sa, že na jeseň a v zime budú ceny potravín naďalej rásť, veríme, že tieto tipy vás inšpirujú a presvedčia, že sa dá navariť chutné jedlo, na ktoré nemusíte minúť veľa peňazí.
Začneme srdcom Slovenska, a to tradičným pokrmom z Liptova, liptovskými drobmi. Ide o tradičný druh jaterníc z jedinečnej korenenej zemiakovej zmesi so škvarkami, cibuľkou a cesnakom, ktorá je plnená do bravčových alebo hovädzích čriev. Liptovské droby sú oddávna obľúbenou pochúťkou obyvateľov Liptova pri rôznych oslavách, na jarmokoch alebo hodoch.
Presunieme sa na východ Slovenska, kde je najmä v období Vianoc známa „mačanka“ alebo tiež nazývaná „kyšeľ“. Táto špecialita z kyslej kapusty (konkrétne zo šťavy) a zemiakov dostala názov od spôsobu jedenia. Do omáčky sa buď nadrobil chlieb, alebo sa z neho lámali väčšie kúsky a namáčali sa do taniera. Niekde sa zvykli k mačanke podávať aj zemiaky uvarené v šupke. Mačanka sa varila buď s mäsom, alebo bez neho.
Naše gastronomické tipy ukončíme na Záhorí, ktoré sa okrem iného preslávilo typickým skalickým trdelníkom. My vám však chceme predstaviť jedlo, ktoré aj napriek tomu, že sa pripravuje podľa najstaršieho záhoráckeho receptu, až tak známe nie je. Ide o „šumajstr“. Základom tohto jedla je fazuľa s krúpami alebo ryžou.
Predstavili sme si tri tradičné slovenské jedlá, ktoré nasýtia celú rodinu, ich príprava nezaberie viac než hodinu a pri všetkých sa zmestíte pri 4 porciách do 6 eur. Nie vždy je jednoduché variť chutne, zdravo a ešte aj finančne výhodne. Na záver preto prinášame zopár základných rád, ako ušetriť aj na potravinách a pri nakupovaní:
- Robte si týždenný jedálniček – vyhnete sa tak plytvaniu potravinami a kúpite iba to, čo naozaj potrebujte a zužitkujete.
- Varte na viac dní – šetríte čas, energiu i financie. Jedlá vo väčšom množstve sú ekonomickejšie. Pomôcť môže aj mraznička.
- Noste si obedy do práce z domu, aj keď jedlo z reštaurácie padne každému z času na čas naozaj vhod. Ak je to však možné a máte priestor, pripravte si obed doma.
- Nakupujte sezónne potraviny – ovocie a zelenina sú, samozrejme, lacnejšie v čase, keď dozrievajú.
- Nakupujte dobre najedení, pretože hladní kúpite aj to, čo vôbec nepotrebujete.