Bratislava, 29. júla 2020 - Slováci si zvykli nakupovať u našich susedov. Ľudia, najmä z prihraničných oblastí, boli zvyknutí cestovať za kvalitnejšími potravinami v Rakúsku alebo lacnejším tovarom v Poľsku. Korona im to na istý čas prekazila a objem kartových transakcií klientov Poštovej banky za hranicami Slovenska v jarných mesiacoch klesol aj o viac ako 90 %. Pozreli sme sa na aktuálny stav, na to, či sa nákupné zvyklosti našincov po uvoľnení pandemických opatrení vrátili do starých koľají.

Slováci takmer celý minulý rok suverénne najviac nakupovali a najväčšie objemy peňazí utrácali v Maďarsku, nasledovanom Českom a Rakúskom. Najmenej míňali v Poľsku. Počas koronakrízy sa situácia trochu zmenila. Najviac peňazí sme nechali v Česku, nasledovalo Rakúsko a Maďarsko sa prepadlo až na tretie miesto.

„Ak sa pozrieme na celkové platby kartou, vidíme, že najmenej míňame u našich susedov začiatkom roka. Objem platieb za nákup tovarov či služieb sa začína dvíhať v marci a vrcholí počas letnej dovolenky, kedy utrácame aj dvojnásobok toho, čo v zimných mesiacoch,“ konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Tento rok to však bolo, samozrejme, inak. Koronakríza a zatvorenie hraníc spôsobili, že nákupy Slovákov u našich susedov klesli v niektorých mesiacoch a krajinách aj o viac ako 90 percent.

V Poľsku celkovo míňame najmenej v porovnaní s Maďarskom, Rakúskom či Českom a práve tejto krajine sme sa počas koronakrízy najviac vyhýbali, respektíve museli vyhnúť. Podľa dát Poštovej banky o platbách v zahraničí, v apríli a máji padli platby Slovákov v tejto krajine o viac ako 90 percent. O toľko neklesli u žiadneho iného suseda.

V marci bol ešte pokles nákupov porovnateľný u všetkých našich susedov patriacich do EÚ, od apríla sa tento pomer začal meniť. Zároveň platí, že v tomto mesiaci bol prepad cezhraničných nákupov najmarkantnejší. Napríklad v Maďarsku sme minuli v apríli o 79 percent menej ako v porovnaní s minuloročným aprílom. V Rakúsku bol výpadok na úrovni 70 percent a v Česku 62 percent.

Situácia sa zlepšila v máji, kedy bol výpadok oproti rovnakému obdobiu minulého roka približne 50-percentný, avšak len v Česku a Rakúsku. V Maďarsku a Poľsku sme stále nakupovali relatívne málo. Už v júni sa začala situácia stabilizovať a napríklad v Rakúsku sme platili kartou len o necelé tri percentá menej ako vlani v rovnakom čase, v Česku išlo o 12-percentný pokles a v Maďarsku klesli nákupy o 16 percent. V Poľsku bol pokles platieb stále viditeľný, a to až o 46 percent oproti júnu 2019. Dôvodom bolo, pravdepodobne, neskoršie otvorenie hraníc s Poľskom.

„Z našich dát vidno, že výjazdy za lacnejšími nákupmi sú medzi Slovákmi stále obľúbené. Napriek tomu, že sa ich na istý čas museli vzdať, vracajú sa k nim okamžite, ako im to situácia umožňuje,“ konštatuje Lýdia Žáčková.