Nákupná horúčka: Viac ľudí v obchodoch aj na cestách

V decembri zažívame nákupnú a „cestovaciu“ horúčku. V potravinách stúpa počet zákazníkov platiacich platobnou kartou o vyše desatinu a na čerpacích staniciach o takmer 7 percent. Stúpajú aj naše výdavky. Ukázala to analýza Poštovej banky.

Odborníci odporúčajú, aby sme nerozhadzovali neuvážene. Ak plánujete väčšiu investíciu, na ktorú si chcete požičať, buďte obozretný a voľte najvýhodnejšiu ponuku.

Poštová banka analyzovala platby kartou svojich klientov v obchodoch s potravinami a na čerpacích staniciach. Zistila, že v decembri míňame na jedlo výrazne najviac spomedzi celého roka. Kým počas bežného mesiaca minie v priemere jeden klient kartou na nákup potravín takmer 95 eur (94,79 eur), v decembri je to o vyše štvrtinu viac, vyše 119 eur (119,01 eur).

Najvyššie čiastky na potraviny dávajú v decembri ľudia v strednom veku 40 až 49 rokov a ľudia z Bratislavského kraja (obe kategórie takmer 140 eur). Najväčší nárast výdavkov v decembri oproti bežnému mesiacu pociťujú ľudia vo veku 50 až 59 rokov (nárast o takmer 29 %) a ľudia z Prešovského kraja (nárast o vyše 28 %).

Rušno je aj na čerpacích staniciach. Na benzínkach nechá v priemere jeden klient v decembri takmer 56 eur (55,85 eur), čo je o vyše 3 % viac, ako je priemer od januára do novembra. No decembrové tankovanie nás nestojí najviac. Ešte vyššie čiastky v priemere za mesiac zaplatí jeden klient v letnej dovolenkovej sezóne, v júli je to vyše 57 eur (57,01 eur).

Najvyšší nárast výdavkov na cestovanie oproti zvyšku roka pociťujú v decembri ľudia z Trnavského, Košického a Trenčianskeho kraja (všetky kraje nárast výdavkov približne o 5 %) a mladí ľudia od 18 do 29 rokov (nárast o vyše 7,5 %).

December vytiahne do obchodov a do ulíc viac ľudí, ako bežný mesiac. „Počet klientov, ktorí v decembri zaplatia kartou nákup v potravinách je vyšší takmer o 12 percent (+11,6 %), než je priemer zvyšku roka. Na čerpacích staniciach zaznamenávame nárast počtu platiacich klientov o takmer 7 percent (+6,8 %),“ priblížila hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Míňajte s rozumom

Na výdavky spojené so sviatkami odporúča Žáčková odkladať si peniaze priebežne počas roka. Ak uvažujete o väčších investíciách dlhodobej spotreby, na ktoré si potrebujete požičať, urobte si prehľad trhu. Poštová banka ponúka spotrebný úver Dobrá pôžička so zvýhodneným úrokom už od 5 % p.a.. Stačí, ak každý mesiac urobíte na svojom Užitočnom účte debetné operácie aspoň za 200 eur prostredníctvom platobnej karty, elektronického bankovníctva, trvalých príkazov a inkás.

„Ak sa chcete vyhnúť vianočným tlačeniciam v obchodoch a zároveň kúpiť tovar výhodnejšie v novoročných výpredajoch, vhodnou voľbou je práve Dobrá pôžička od Poštovej banky. Úver si môžete schváliť teraz, peniaze načerpať do mesiaca a prvú splátku zaplatiť až v januári. Sviatky tak môžete prežiť bez stresu,“ radí Žáčková.

Od 1.11. 2017 do konca januára budúceho roku si Dobrú pôžičku môžete vybaviť rýchlo, aj na počkanie. Za poskytnutie, mimoriadnu splátku a predčasné splatenie nič neplatíte. Ponuka platí aj na refinancovanie existujúcich úverov. Navyše každý týždeň v priebehu trvania kampane žrebuje Poštová banka až 7 výhercov pôžičky s 0 % p.a. úrokom. Do súťaže „Pôžička bez úroku“ je zapojený každý, kto do konca januára načerpá Dobrú pôžičku.

Viac informácií nájdete na www.postovabanka.sk