Slováci sa považujú za efektívnych zamestnancov

Bratislava, 28. apríla 2017 – Keďže v práci presedíme veľkú časť svojho dňa, pri príležitosti Sviatku práce sme sa pozreli na to, či nás naše aktuálne povolanie napĺňa, motivuje, uspokojuje alebo či ho považujeme skôr za stratu času.

•       Pätina z nás trávi v zamestnaní minimálne 11 hodín denne. Viac ako polovica našincov je však so svojim zamestnávateľom spokojná.
  •       Väčšina Slovákov sa považuje za efektívnych. Myslia si, že sa na úspechu firmy podieľajú veľkou mierou.

Viac ako polovica Slovákov je so svojim súčasným zamestnávateľom celkom spokojná, desatina ľudí zažíva v práci veľkú spokojnosť, ale o mimoriadnej spokojnosti môže hovoriť len 5 % opýtaných. Naopak, viac ako pätina pracujúcich sa už v pondelok nevie dočkať piatku, keďže aktuálna pozícia im prináša len málo radosti. Z prieskumu spoločnosti 2muse ďalej vyplýva, že každý siedmy Slovák je v práci nespokojný.

Pocit uspokojenia v pracovnej oblasti sa totiž neodvíja len od platu. Vplýva na neho omnoho viac faktorov a finančné ohodnotenie už dávno nie je jedinou, ani tou najväčšou motiváciou. „Ľudí viac motivujú osobné, než pracovné dôvody. Šťastní sa cítia byť vtedy keď zapadnú do  kolektívu, zžijú sa s  firemnou kultúrou, smerovaním spoločnosti, jednoducho, keď sa môžu tešiť do práce“, konštatuje Júlia Jurčíková, riaditeľka Oddelenia ľudských zdrojov Poštovej banky. Pracovná atmosféra je veľmi dôležitá. Necelých 20% Slovákov ju považuje za veľmi dobrú, ako vynikajúcu ju vníma 6 % opýtaných, a viac ako polovica z nás tvrdí, že pracuje iba v priemernej pracovnej klíme. Každý deviaty zamestnanec prežije minimálne osem hodín denne v prostredí, ktoré považuje vyslovene za zlé.

15 % Slovákov by svojho terajšieho zamestnávateľa vrelo odporučilo aj svojim známym, štvrtina opýtaných by prípadné voľné miesto v súčasnej práci pravdepodobne dala do povedomia blízkemu človeku. Približne tretina ľudí by posunutie tejto pracovnej ponuky aspoň zvážila a rovnaké percento respondentov by svojho terajšieho chlebodarcu svojim priateľom a známym pravdepodobne alebo určite neodporučilo.

Napriek tomu ako sa v práci cítime, veľká väčšina, až 83 % z nás si myslí, že sa na úspechu firmy podieľa slušnou alebo dokonca veľkou mierou. Nášmu zamestnávateľovi však nedarujeme len naše schopnosti, zručnosti a nápady, ale aj nemálo svojho času. Viac ako pätina opýtaných pracuje minimálne 11 hodín denne,  8 – 9 hodín vo firme presedí tretina z nás a menej ako 8  hodín sa v nej zdrží skoro štvrtina Slovákov. Keby sme si mohli sami určiť dĺžku pracovného času, každému desiatemu by na to stačilo maximálne 6 hodín denne, viac ako štvrtina Slovákov by práci venovala do 7 hodín, ale najpreferovanejšia je predsa len 8 – 9 hodinová pracovná doba, ktorá vyhovuje tretine z nás.

Hovorí sa, že dvakrát do tej istej rieky nevstúpiš, ale skoro polovica opýtaných Slovákov by to pravdepodobne alebo určite spravila a keby sa mali dnes rozhodnúť, či sa budú ešte raz uchádzať o svoju aktuálnu prácu u súčasného zamestnávateľa, povedali by áno. Viac ako štvrtina Slovákov by tak už asi neurobilo.

Prieskum bol realizovaný koncom roka 2016 na vzorke 530 respondentov.