Slovenské domácnosti sú preľudnené

• Slováci majú málo životného priestoru. Kým u nás na jedného človeka pripadá 1,3 izby, v Belgicku je to až 2,5 miestnosti na osobu.
  • Podľa definície Eurostatu, nespĺňame tzv. „the Bedroom Standard“.
  • Aj na rekonštrukciu či väčšie bývanie si teraz môžete požičať v Poštovej banke už od 0,95 %.

Približne tretina domácností s nízkym príjmom je u nás, podľa štatistík, preľudnená, nespĺňa tzv. “the Bedroom Standard“. Avšak, netýka sa to iba tejto zárobkovej skupiny. Podobné je to aj v ďalších príjmových kategóriách čo naznačuje, že na Slovensku sa v jednej nehnuteľnosti tlačí viac osôb ako na „západe“, a to bez ohľadu na majetkové pomery.

Podľa definície Eurostatu „the Bedroom Standard“  je splnený vtedy, ak každý dospelý pár, ako aj dospelá osoba nad 18 rokov má k dispozícii samostatnú izbu. Na základe tohto kritéria sa o jednu izbu môžu deliť maximálne dve deti do 12 rokov. Staršie ako 12 rokov, ak sú opačného pohlavia, by už mali mať samostatné izby. „Realita je však taká, že len dve z piatich detí na Slovensku majú vlastnú detskú izbu. Tretina detí starších ako 12 rokov má spoločnú izbu so súrodencom, bez ohľadu na pohlavie,“ uvádza Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky. Čoraz viac ľudí preto pristupuje k rekonštrukcii svojich bytov, domov, a to nie len z dôvodu skvalitnenia bývania, ale aj kvôli vytvoreniu väčšieho súkromia pre potomkov.

Iný kraj, iný mrav

Najčastejšie má nehnuteľnosť, v ktorej žijeme do 80m2 a tri izby. V priemere tak vychádza 1,3 izby a 35m2 na jedného člena domácnosti. „Kým my sme zvyknutí narážať na seba v klasickom trojizbáku so štandardnými rozmermi, v iných častiach Európy majú životný priestor štedrejší. Omnoho väčší, až 2,5 izby na jedného človeka majú napríklad v Belgicku a ešte o niečo viac na Malte,“ dodáva L. Žáčková. Od ostatných krajín sa líšime aj tým, že neradi bývame sami. Kým v Nórsku, vo Švédsku alebo aj v Dánsku žije osamote vo vlastnom alebo v prenajatom byte až 30 % ľudí vo veku od 18 do 29 rokov, u nás sú to iba 3 % v tejto vekovej kategórii. Naši mladí zostávajú u rodičov dovtedy, kým si nenájdu partnera, s ktorým sa osamostatnia, pričom vtedy už vo väčšine prípadov pristupujú ku kúpe vlastného bývania.

Bývajte vo väčšom a za menej
Na rekonštrukciu aj za účelom zväčšenia životného priestoru alebo na kúpu nového, priestrannejšieho bytu, či na refinancovanie starých, nevýhodných úverov si teraz môžete požičať v Poštovej banke za najnižší úrok na trhu. „Úver na bývanie Užitočné bývanie s úrokom už od 0,95 % ročne, s fixáciou na 3 roky teraz klientom ponúkame bez poplatku za jeho poskytnutie. Klientom ušetríme nie len peniaze, ale aj čas. Do konca októbra im totiž preplatíme poplatky za znalca aj kataster, ktorý vybavíme za nich,“ hovorí o parametroch úveru Lýdia Žáčková.

Úver od Poštovej banky však môže byť ešte výhodnejší. „So službou Úspora klient dokáže dosiahnuť sadzbu až 0,76 %, a to vďaka svojim úsporám a úsporám svojich blízkych. Stačí, ak si ich presunú na účet v Poštovej banke, ktorý bude prepojený s úverom klienta. Čím viac úspor, tým nižšia úroková sadzba, mesačná splátka a celková preplatenosť úveru. Tieto úspory pritom nie sú nijako viazané, klienti s nimi môžu voľne nakladať a kedykoľvek ich z účtu vyberať,“ vysvetľuje výhodu služby Úspora L. Žáčková.